Dronesta on moneksi -seminaari Oulussa
Oulun Ammattikorkeakoulu järjesti hienon Dronesta on moneksi -seminaarin, jossa pääsimme oppimaan, missä kaikessa droneja voidaan käyttää nykypäivänä hyödyksi. Alla on muutama esimerkki.
Maatalous. Drone on kätevä apuväline muun muassa niin viljasatojen analysoinnissa, ylilaidunnettujen alueitten havainnoinnissa kuin oman (ja naapurin) karjan laskennassakin.
Vesistöjen tutkiminen. Droneen siima/naru kiinni, mittauslaite roikkumaan ja eikun menoksi! Täytyy vain kuulemma muistaa asentaa “lötkypötky” ennen lentoa 😉 sitten drone kellumaan haluttuun kohtaan, mittauslaite syvyyksiin ja lennetään takaisin. Kyllä se drone taitaa soutuveneen voittaa tässä asiassa.
Lämpökuvaus. Todella hyödyllinen sovellus etenkin kaupungeille, sillä välillä kaukolämpö- ja muiden verkostojen vuotoja voi olla erittäin vaikeaa paikantaa maasta käsin. Lämpökameralla varustettua dronea voi käyttää myös ihmishenkien pelastamiseen: esimerkiksi hiihtoreissulla hukkaan mennyt ihminen ei pimeässä ja kylmässä kauaa kestä. Lämpökamera-dronella kadonnut voi löytyä parhaimmillaan minuuteissa.
Multispektrikuvaus. Droneen kiinnitettävän multispektrikameran avulla voidaan saada jopa 39 erilaista informaatiota lähettävää aallonpituutta talteen. Tämän datan avulla voidaan erotella helposti erilaiset kuvassa esiintyvät objektit, kuten puut, pensaat ja ihmiset toisistaan. Tätä voidaan käyttää apuna myös kaivosteollisuudessa, jossa voidaan maan pinnanmuotojen avulla tunnistaa, millaisia mineraaleja missäkin kohtaa todennäköisesti on – siis tehokkuus ja tuottavuus paranevat huomattavasti.
Dronesta on siis moneksi 😀
Kiitos Oulun Ammattikorkeakoulu!